Pátek, 26 dubna, 2024
- Komerční sdělení -magazin
HomeHobbyRustikální domácí chléb s kousky nasládlého karamelizovaného česneku

Rustikální domácí chléb s kousky nasládlého karamelizovaného česneku

Domácí chléb se stává stále oblíbenější potravinou a je jasné proč. Vůně a křupavost čerstvého chleba z poctivých ingrediencí se nedá srovnávat s pečivem ze supermarketů. Pokud máte rádi chuť česneku, tento chlebíček si zamilujete. Rustikální domácí chléb s kousky jemně nasládlého karamelizovaného pečeného česneku je jednoduše neodolatelný.
První věc, kterou budete k přípravě tohoto receptu potřebovat, je čas. Přestože tento jednoduchý recept vyžaduje pouze 5 základních ingrediencí, na trpělivost je náročnější. Nejlepší je ho péct tehdy, když neplánujete nikam jít a budete doma.

Víte, jak můžete v domácnosti ještě využít pečicí papír?
Ingredience
2 šálky teplé vody
2 a ½ ČL aktivního droždí
2 a ½ soli
3 a ½ šálku univerzální mouky
1 hlavička česneku
Postup přípravy chleba
Z hlavičky česneku odřízněte vršek, aby se odhalily stroužky. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte při teplotě 200°C 30 minut. Vyjměte a nechte vychladnout. Do teplé vody přidejte droždí a vymačkejte lusky pečeného česneku. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Do mouky vmíchejte sůl a přidejte směs s droždím. Těsto bude vlhčí než obvykle, později ještě budete přidávat mouku. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout přibližně 2 hodiny.

Po prvním vykynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem. Na vrch těsta nasypte trochu mouky a pomoučete si ruce. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Podle potřeby přidávejte mouku a tvarujte kulatý bochník. Můžete upéct postupně oba, nebo si jeden odložit do chladničky a upéct na další den. Bochník necháme ještě na pomoučněném vále kynout 40 minut.

Upečte si vlastní celozrnné žemličky
Předehřejte troubu na 220 °C a nechte v ní zahřát i plech či pečící formu. Poprašte ji kukuřičnou moukou a přeložte tam bochník chleba. Na dno trouby položte nádobu s vodou vhodnou do trouby. Pečte 30 minut, vnější kůrka bude mít tmavou barvu, ale zevnitř bude chléb vlhký a chutný. Před krájením nechte chléb odpočívat.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články