Sobota, 27 dubna, 2024
- Komerční sdělení -magazin
HomeRady a NávodyKrájecí prkénka: Proč je lepší mít v kuchyni více kusů a jak...

Krájecí prkénka: Proč je lepší mít v kuchyni více kusů a jak je zbavit zápachu či skvrn?

Krájecí prkénka: Proč je lepší mít v kuchyni více kusů a jak je zbavit zápachu či skvrn?
Mají všestranné využití a je třeba je mít v kuchyni vždy po ruce.

Dřevěné, plastové, bambusové, skleněné, keramické, mramorové… Kulaté, hranaté, atypické, luxusní, stylové, designové… Deska z jakéhokoli materiálu splní svůj základní účel ve vaší kuchyni, a tedy ochrání pracovní desku před pořezáním, ale před poškozením a rychlým otupěním chrání také vaše nože. To však není všechno…

Proč je jich třeba víc?
Z hygienického hlediska, ale také z gastronomického (aby se neměnila chuť použitých surovin) se doporučuje mít doma k dispozici více prkének na krájení.

Ideální mít jednu vyčleněnou výlučně na maso, druhou na ryby, třetí na zeleninu, čtvrtou na sýry, pátou na pečivo a šestou na ovoce. Pokud se vám to zdá příliš, vyčleňte si extra alespoň jednu desku, na které budete zpracovávat výlučně syrové maso a nic jiného.

Jak o ně pečovat?
Umýt desku teplou vodou a saponátem po každém použití je alfou a omegou základní péče. Hlavně v případě dřevěných prkének je třeba si dát pozor na to, abyste je nenechali dlouho stát ve vodě nebo v umyvadle s vodou a také aby před odložením pořádně vyschli.

Použití myčky nádobí by desku mohlo zdeformovat. Péče o desky závisí především na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Prodlouží se tak jejich životnost a také bezvadnost vzhledu. Prioritně se však zabrání vzniku bakterií, plísní a tím nepříjemnému zápachu.

Deska ze skla je vhodná na maso, ryby, červenou řepu, ale i cibuli či česnek. Právě hladký povrch nenasaje barvu ani aroma. Deska tak zůstane bez skvrn a fleků.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články